Voorontwerp nieuw marktplein klaar

Spelende kinderen, fietsers en vlinders heroveren terrein op koning auto

Print

Marktplein Wijnegem, nieuw ontwerp. Foto: LAND

Wijnegem - De bewoners en handelaars van de Markt kregen maandagavond de primeur van de plannen voor herinrichting van het marktplein.

Koen Hauspy en zijn team van LAND landschapsarchitecten, die recent ook het Antwerpse Harmoniepark en het Ekerse Kristus-Koningplein vormgaven, kozen ervoor om het grote marktplein - momenteel één grote parking - op te delen in twee zones.  "Van de noordkant, tegen de Turnhoutsebaan en het gemeentehuis, maken we een open verblijfsplein”, aldus Hauspy. “Een met zitbanken omzoomde plantentuin - aantrekkingspool voor vlinders en bijen -, een bomenplatform en gelijkgrondse fontein worden als attracties en rustpunten ingepast. Een klein paviljoen in het midden, met sanitair, water- en stroomvoorziening, zal in de eerste plaats ten bate zijn van de marktkramers. De openbare markt kan dus blijven, al dringt een andere opstelling van de kramen zich op.”

Aan de zuidkant heeft LAND een groene parkeerzone ingetekend met in totaal 69 parkeerplaatsen tussen nieuwe bomen, want de meeste van de huidige hoge bomen zouden een verplanting als gevolg van de heraanleg wellicht toch niet overleven. “Het marktplein wordt een knooppunt voor gemeentelijke fietsroutes”, aldus ontwerper Koen Hauspy. “Het nieuwe fietspad slingert breed over het plein, zij het aan de buitenkant. Op de Turnhoutsebaan komen veilige oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers, en er wordt daar ook een nieuwe, ruime bushalte voorzien met overdekte fietsenstalling.”

Overigens heeft LAND ook een ontwerp gemaakt voor het plein voor gemeenschapscentrum ’t Gasthuis, wat verderop aan de Turnhoutsebaan. Dat historische, maar nu wat verstopte gebouw krijgt dankzij een centraal aangelegd grasveld en brede trap straks haast de allures van het paleis van Versailles. Al geven gemeente en ontwerper nu voorrang aan het marktplein. Na nog wat aanpassingen en inspraak zouden de werken medio 2016 moeten kunnen starten.

Tentoonstelling over de toekomstplannen voor markplein en het voorplein van ’t Gasthuis  tot zaterdag 4 juli, tijdens de openingsuren van ’t Gasthuis, Turnhoutsebaan 199.

Leest het volledige artikel dinsdag in Gazet Van Antwerpen Metropool Noord.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio