© Hans Otten

Brouwerij Leysen kent na één jaar explosieve groei

Het streekbier met de eigenaardige naam Baskwadder heeft zijn introductie op de Herentalse markt het afgelopen jaar niet gemist. De huisbrouwer Jorge Leysen moest al fors uitbreiden om de vraag bij te benen.

Hans Otten

Vanuit de kelder van zijn woning in de Meivuurstraat lanceerde de veertigjarige burgerlijk ingenieur Jorge Leysen een jaar geleden meteen drie varianten van zijn eigen bier Baskwadder: de blonde (7%), de dubbele (6,8%) en de tripel (7,8%). De naam verwijst naar een angstaanjagend wezen dat ergens in de bossen bij de Aa in Herentals zwerft, verzonnen door bezorgde ouders uit de buurt die niet wilden dat hun kroost te ver van huis zou spelen.

“Ik ben begonnen met een brouwketel van 200 liter, waarin ik ongeveer 160 liter bier per keer kan brouwen”, vertelt Jorge Leysen. “Ik brouwde om de twee weken een batch, maar dat moest al snel wekelijks gebeuren. Vanaf april moest ik al opschalen. Ik heb extra vergistingstanks en brouwketels bij moeten plaatsen, waardoor ik nu 800 liter bier per week kan produceren. In december komen er nog twee vergistingstanks van 600 liter bij.”

Baskwadder is intussen te verkrijgen bij acht cafés in Herentals en een reeks drankenhandels in de buurt. Maar ook gespecialiseerde biercafés van ver buiten de stadsgrenzen komen alsmaar meer aankloppen om beleverd te worden.

Het eigen winkeltje van Brouwerij Leysen is nog altijd enkel maar op de eerste donderdagavond van de maand geopend, maar de eerste verjaardag wordt gevierd met vier wekelijkse opendeurdagen op zaterdag vanaf 10 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners