© GVA

Vrijdag 6 mei, 9u - de Warande, Turnhout

Lach eens met de Arabieren

De nieuwsberichten die ons tegenwoordig uit het Midden-Oosten en Arabische wereld bereiken, zijn allerminst om mee te lachen. Toch vatten ook Arabische cartoonisten die actualiteit in scherpe tekeningen.

Hans Otten

De oorlog in Syrië, de verhouding tussen Israël en Palestina, het dagelijkse nieuws is allesbehalve een lachertje. Het Arab Cartoon Festival toont werken van politieke cartoonisten uit de Arabische wereld.

Met een pen in plaats van wapens komen de cartoonisten op tegen de autoritaire regimes. Hun cartoons stellen de machthebbers in vraag in plaats van blind hun beleid te volgen.

Ze willen het publiek doen nadenken over recente gebeurtenissen en zo discussie uitlokken. Hoewel zij vreedzaam en in stilte strijden betekent dit niet dat zij veilig zijn voor geweld.

Via geluids- en video fragmenten ontdekt u in de expo meer over het leven van cartoonisten in de Arabische wereld. Waarom sommigen onder hen moesten vluchten en hoe zij nu hun strijd verder voeren in hun nieuwe thuisland, hoe zij denken over de grens tussen vrijheid van meningsuiting en discriminatie.

Praktisch

Arab Cartoon Festival van 6 tot 22 mei in de luifelzaal van de Warande, Warandestraat 42 in Turnhout. De toegang is gratis.

Tips om te Doen!