Psychiatrische patiënten gidsen in uniek bezoekerscentrum

Foto: Hans Otten

Psychiatrische patiënten gidsen in uniek bezoekerscentrum

Print
Geel - Om aan de stijgende vraag naar informatie over de Geelse gezinsverpleging te kunnen beantwoorden, opent het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum (OPZ) in Geel vrijdag een bezoekerscentrum.

In het vroegere dodenhuisje en een oud schuurtje in de Dokter Sanodreef heeft het OPZ een eigen bezoekerscentrum geïnstalleerd, dat vrijdag officieel de deuren opent. Belangstellenden krijgen er op een attractieve manier meer informatie over de wereldbekende geestelijke gezondheidszorg in Geel.

“Het bezoekerscentrum is opgebouwd rond drie pijlers, het verleden, heden en de toekomst van het OPZ in Geel”, zegt bezieler Bert Boeckx. “Via een tentoonstelling schetsen we de geschiedenis van de opvang van geesteszieken, onder de titel Welkom in Geel. Een tweede luik omvat uitleg over de werking van de huidige instelling OPZ. Een belangrijk facet is de destigmatisering, het weerleggen van vooroordelen rond psychiatrie."

Bijzonder aan het bezoekerscentrum is dat als gidsen echte ervaringsdeskundigen zijn aangesteld. . “Bezoekersgroepen worden hier rondgeleid door voormalige patiënten uit het OPZ, die na hun behandeling weer opgenomen zijn in de maatschappij. Zij hebben ook intensief meegewerkt aan de vormgeving van ons centrum. Het zijn hun persoonlijke verhalen die de bezoekers hier te zien en horen krijgen."

Lees vrijdag het hele verhaal in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio