Misdaad loont niet in Turnhout

Foto: LV

Misdaad loont niet in Turnhout

Print
Turnhout - Turnhout is een veilige stad. Dat blijkt alvast uit de meest recente cijfers die de politie kan voorleggen.

Vorig jaar werden op het grondgebied van Turnhout 147 inbraken geregistreerd. Dat is er 1 meer dan in 2013, maar wel 50 minder dan het refertejaar 2001.

Op het vlak van straatcriminaliteit ogen de cijfers nog gunstiger. 781 inbreuken in 2014, 846 in 2013 en 1005 in 2012. De inzet van bewakingscamera's en preventieve acties op en rond de Grote Markt hebben hier hun nut bewezen.

In 2014 werden in Turnhout 452 fietsen gestolen. Dat is nagenoeg evenveel als in 2013, toen er 431 verdwenen, maar veel minder dan in refertejaar 2001 (687). De meeste fietsen worden gestolen aan het station (8%) en op de Grote Markt (6,6%). 

De sterkste daling noteerde de politie bij het aantal geregistreerde drugsdelicten. 176 in 2014, 246 in 2013. Dat komt vooral omdat er veel minder cannabisplantages zijn opgerold. "De drugscriminelen lijken onze stad te mijden", zegt korpschef Roger Leys. "Maar we blijven alert."

Turnhout zet ook stevig in op misdaadpreventie. Volgende week publiceert de stad een brochure voor architecten en aannemers, met allerhande tips om inbraakveilige ingrepen meteen in de plannen op te nemen. De schoolspotter die pesten op het openbaar domein moet tegengaan blijft. De preventiepremie voor woninginbraken ook. De wijkagent neemt binnen de veertien dagen contact op met slachtoffers van inbraken.

Het stadsbestuur maakt dit jaar een exrtra budget vrij voor de strijd tegen drugs in de stad. Dat geld wordt gebruikt voor een drugsmonitoring in Turnhhout. "We willen de drugs in onze stad in kaart brengen", zegt schepen van Preventie Peter Segers (sp.a).

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio