© Guy Van Nieuwenhuysen

© Guy Van Nieuwenhuysen

1 / 2

Welzijnsorganisaties tekenen overeenkomsten

Turnhout geeft in 2015 ruim een half miljoen euro aan vijftien welzijnsorganisaties die in de Turnhoutse regio actief zijn. Veel geld, maar toch is er bespaard. Sommige organisaties zien hun steun gehalveerd, de andere kunnen niet meer op een indexering van de bedragen rekenen.

gvn

"Het houdt niet op met dat half miljoen", zegt schepen van Sociale Zaken Peter Segers (sp-a). Sommige organisaties krijgen geen geld, maar we detacheren personeelsleden. Dat is het geval voor Natuurpunt en voor het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg.

Grote 'slokop' is CAW De Kempen, met het straathoekwerk, het inloopcentrum De Lange Gaank, JAC, opvoedingswinkel en diverse drugshulpinitiatieven, dat bijna de helft van het stedelijke budget voor welzijns- en preventieorganisaties krijgt.

Onder de vijftien organisaties ook enkele kleine verenigingen die vooral of uitsluitend met vrijwilligers werken, maar toch heel mooi werk leveren. Een van die verenigingen is Moederzorg, dat noodhulp biedt aan ouders in nood en van de stad jaarlijks 1250 euro krijgt.

Enkele organisaties moeten het met veel minder stellen dan in het verleden. De grote verliezer is Digidak, dat zijn bijlage gehalveerd ziet en de volgende jaren nog telkens 50.000 euro krijgt. Digidak laat mensen kennismaken met de mogelijkheden van nieuwe media.

Vertegenwoordigers van de diverse organisaties tekenden dinsdag op het stadhuis de convenanten waarmee de stad zich verbindt aan de steun die is afgesproken voor de volgende vier jaar.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio