Vakbonden sluiten industriezones helemaal af

Print
Turnhout - De industriezones in Turnhout waren maandag verboden terrein voor wie toch wilde werken. De vakbonden hadden alle toegangen tot de zones afgesloten. Ook in de Spoorwegstraat kon niemand in.

De meest creatieve militanten bakten maandag spek met eieren of kookten warme chocomelk op de vuurtjes bij de stakersposten, maar de belangrijkste taak van de stakers was om werkwilligen tegen te houden. De meeste werknemers gingen niet eens de discussie aan. Ze maakten een foto met hun smartphones en keerden naar huis terug.

Hier en daar ontstonden wel verbale confrontaties tussen stakers en werkwilligen, maar incidenten waren er in Turnhout nauwelijks. Eén voertuig reed in op een stakerspost in de Slachthuisstraat. De militanten konden net op tijd wegspringen. De woedende bestuurder stampte om zich een om de baan te ruimen en toch naar zijn werk te kunnen rijden.

Diverse warenhuizen bleven maandag dicht. Stakers hadden zowel bij Carrefour als bij Delhaize met winkelwagentjes de toegang tot de winkels versperd. Bij Colruyt werd de ketting op de poort gelegd, maar in de loop van de dag ging de winkel er toch nog open.

Militanten van de RVA en van de Dienst voor Financiën hadden ook de Spoorwegstraat afgesloten. De politie hielp een handje. "Niet om te toegang te verhinderen, maar om het verkeer te begeleiden", benadrukte een van de agenten.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio