Kempenaar maakt kans op titel Viskok van het jaar

Bart Gils uit Turnhout is een van de vijf koks die is geselecteerd voor de finale van de wedstrijd 'Viskok van het jaar'. Zondag bekampen de koks elkaar en weten we wie wint.

gvn

"Ik ben blij verrast", zegt Bart Gils. "Het is al een hele eer dat je als kok bij de vijf finalisten hoort." Bart schreef zich in voor de wedstrijd op aandringen van zijn vriend Ivan Menten, de chef van Lèche Plat in Arendonk die de westrijd vorig jaar won. "Ik zou vorig jaar zijn meegegaan als zijn sous-chef, maar een operatie stak daar een stokje voor", zegt hij.

De selectie gebeurde op basis van recepten die de kandidaten hadden ingestuurd. "Vroeger lustte ik niet eens vis. Nu bereid ik het liefst visgerechten", vertelt Bart, die chef-kok is in het Keizershof in Turnhout. Of hij een kans maakt, durft hij niet te voorspellen. "Maar ik ga er wel voor."

De koks moeten een gerecht bereiden met zeetong, de vis van het jaar. VLAM is de organisator van de wedstrijd en zet in samenwerking met de NorthSeaChefs diverse initiatieven op poten om de vis van het jaar in de kijker te plaatsen.

De wedstrijd vindt maandag 24 november plaats in de demonstratiekeuken van Horeca Expo in Gent. Tegenstanders van Bart Gils zijn Jonas Haegeman van De Vijf Seizoenen in Brakel, Jean-Philippe Vormezeele van Boury in Roeselare, Jonathan Oliver van De Jonkman in Brugge en Dimitri Van Berlo van Chef's Table in Burcht. Het restaurant Boury leverde al twee winnaars. De jongste winnaar komt zoals gezegd uit Arendonk.

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio