Wandel jij mee met je papegaai?

Print
Bornem - Zaterdag 10 juni wordt in Mariekerke (Bornem) de eerste Papegaaienwandeling van het land georganiseerd. In Nederland worden dergelijke wandelingen al veel langer georganiseerd.

Als je met je hond of kat gaat wandelen, zal niemand raar opkijken. Als je gaat wandelen met je papegaai, is dat wellicht anders. Marleen Van der Veken uit Mariekerke gaat bijna elke dag wandelen met haar roze kaketoe Tattoo. "We hebben Tattoo veertien maanden", zegt Marleen. "We hebben voor een roze kaketoe gekozen omdat die niet eenkennig is. Sommige papegaaien hebben maar één baasje en durven andere mensen van het gezin bijten. Tattoo is ook lief voor mijn dochter en kleinkinderen en dat is uiteraard belangrijk."

"Van zijn vijf weken kom ik er al mee buiten. Zo'n dier kan vijftig tot zestig jaar worden. Je kunt je toch niet voorstellen dat het zijn hele leven binnen in een kooi zit. Ook voor zijn gezondheid is het belangrijk dat Tattoo veel in de buitenlucht komt. Hij moet ook veel vitamine D opdoen in de zon omdat dat goed is voor zijn veren. Bovendien is het ook voor mij goed. Voor we Tattoo hadden, kwam ik bijna niet buiten, nu gaan we samen op wandel."

"'Nog een reden waarom het belangrijk is dat je met je papegaai gaat wandelen, is dat ze zo verstandig zijn", zegt Marleen, "je kunt eigenlijk zeggen dat een volwassen papegaai het verstand heeft en dingen kan oplossen zoals een kind van drie tot vier jaar, ze zijn heel erg slim."

"Als ik niet veel tijd heb, ga ik met Tattoo even  de tuin in", zegt Marleen, "maar we gaan ook in de buurt wandelen of op de Scheldedijk. Of we gaan een terrasje doen Bij Zates. Ik doe Tattoo wel een harnasje aan. Als hij te fel schrikt, durft hij immers wel eens opvliegen. Hij zit op mijn hand of mijn schouder, dan voelt hij zich veilig. Als ik op de dijk ga wandelen, moet in een half uurtje extra rekenen omdat ik weet dat er altijd mensen zijn die me erop aanspreken dat ik met Tattoo ga wandelen. De mensen zijn dat hier echt niet gewend. Als we naar onze caravan in Nederland trekken en ik ga daar met Tattoo wandelen, zijn er bijna geen mensen die daar van opkijken.In Nederland gaan al langer mensen op wandel met hun papegaai."

Dat beaamt ook Marco van den Bunt uit Gouda, hij inspireerde Marleen tot het organiseren van de wandeling. "De eerste papegaaienwandeling in Nederland dateert bij ons weten al uit 2000", zegt van de Bunt. Hij en zijn partner Roos kochten in juni 2013 hun eerste papegaai. "Omdat wij er toen nog weinig van wisten, hebben we een cursusmiddag gevolgd bij Stichting De Moderne Papegaai", zegt Marco. "Daar leerde we dat het belangrijk is om naar buiten gaan met je papegaai. Wij zijn mee gaan wandelen en zo leerden we steeds meer mensen kennen. We werden vrienden op Facebook en zo werden er wandelingen georganiseerd."

De papegaaienwandeling vindt plaats op zaterdag 10 juni. Er wordt verzameld aan de Paardenstraat 89 in Mariekerke. Het wordt een wandeling door het natuurschoon en uiteraard wordt ook langs de dijken gewandeld. Een pauze is voorzien Bij Zates in Branst. Meer informatie op de Facebookpagina De Papegaaienwandelingen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio