Feest voor 150 jaar Boskantkapel

Print
Bornem - Zondag wordt de 150ste verjaardag van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen aan de Boskant gevierd. Buurtbewoners Maria De Schutter en Maria Van Achter bereidden de voorbije dagen die viering voor, samen met Martine Moens van de geloofsgemeenschap Sint-Bernardus.

De grote bakstenen kapel aan de Boskant werd in 1866 door de buurtbewoners gebouwd omdat de cholera het gehucht teisterde. De grond voor de kapel werd geschonken door een Charles Louis Verheyden. De overlevering wil dat niemand nog door cholera werd getroffen eens de kapel klaar was. Martine Moens kent uit de verhalen van de buurtbewoners nog een sterker verhaal: "Bij de bouw van de kapel werd aan iedereen hulp gevraagd. Een van de vrouwen uit de buurt, aan wie werd gevraagd of ze voor de bouw van de kapel haar paard en kar wou uitlenen, had die vraag weggelachen. Zij geloofde niet in die 'onnozelheid'. De vrouw werd het laatste slachtoffer van de cholera in de buurt."

Ook al is er minder 'begankenis' dan vroeger, de buurt draagt de kapel nog steeds in het hart. Dat bleek ook bij de grote restauratie van de kapel in 1976. "Ook toen werd alles door mensen van de Boskant gedaan", zegt Maria De Schutter. "De ene deed het timmerwerk, en andere nam de vloer onder handen en nog een andere schilderde ramen en deur. We betaalden alles toen met de giften uit de offerblok. Het is goed dat de gemeente nu een deel van het grote onderhoud heeft overgenomen."

Zondag 18 september is het feest aan de versierde kapel. Om 15 uur gaat abt Leo voor in de eucharistieviering, daarna is er een gezellig ontmoetingsmoment met een hapje en een drankje. Iedereen is welkom, er is wel maar een beperkt aantal parkeerplaatsen.

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio