Vlaanderen geeft meer dan twee miljoen voor restauratie abdij

Foto: guy delforge

Vlaanderen geeft meer dan twee miljoen voor restauratie abdij

Print
Bornem - Vlaams minister-president en minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois maakte vrijdag bekend dat het gemeentebestuur van Bornem een premie van 2,123 miljoen euro krijgt voor het restaureren van de Sint-Bernardusabdij in Bornem.

De Sint-Bernardusabdij van Bornem, gesticht in 1603 door Pedro de Coloma, werd op 20 januari 1998 beschermd als monument. Vorig jaar kwam er een akkoord met de orde van de Cisterciënzers om de abdij te verkopen aan de gemeente. De gemeente stelde Monumental Real Estate aan om in de abdij 32 appartementen in te richten. Die appartementen komen op de leegstaande verdiepingen en in stallinggebouwen van de abdij.   

"De herbestemming van de site wordt door het gemeentebestuur van Bornem aangepakt door middel van een Publiek-Private-Samenwerking", zegt Bourgeois. "Met deze erfgoedpremie worden de eerste verdieping, de zolder en de bijgebouwen herbestemd tot woningen met isolerend glas. Ook de gevels, de daken, de natuursteen en het waardevolle achttiende-eeuwse buitenschrijnwerk worden gerestaureerd."

Lees zaterdag meer in Gazet van Antwerpen editie Mechelen 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio