© Collectie Van Hemelrijck

© Guy Delforge

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Theo Van Hemelrijk maakt documentaire: 'Toy, The Making Of A Band In The 70's

Theo Van Hemelrijk, frontman van de in Klein-Brabant legendarische band Toy, werkte het voorbije jaar aan een documentaire over de groep. 'Toy, The Making Of A Band In The 70's' krijgt binnenkort een preview-première in Ter Dilft.

Guy Delforge

Op de wissel van de jaren zestig en zeventig verzamelden de hippe jongeren uit Klein-Brabant in De Vaandrig aan het station van Sint-Amands, uitgebaat door Pol Maes en Leona Geernaert. Daar richtte Mariekerkenaar Theo Van Hemelrijk in 1970 de groep Toy op, samen met Harry Woods, Paul 'Ille' Ielegems en Renaat 'Renato Marciano' Boeykens. In 1973 verhuist Toy van De Vaandrig naar De Splinter in Bornem. Drie jaar later wint de groep Singesangejo, een wedstrijd gepresenteerd Jo met de Banjo. Zo komt Toy bij een platenfirma terecht die de singles Don't Go Away en Lazy Time uitbrengt. Maar de groep voelde zich niet thuis bij een platenfirma. Van Hemelrijk richt een eigen platenlabel op, Payola Records. In 1979 brengt Toy een eerste LP uit: Bad Night. Als het nummer Suspicion in 1981 wordt gebruikt in een aflevering van de Duitse crimiserie Tatort, is het hek van de dam. Toy wordt een van de boegbeelden van de Belpop. "Iedereen kent Toy van het nummer Suspicion", zegt hij. "Het nummer is zelfs bekender dan de groep. Met deze documentaire wil ik vooral tonen dat Toy zoveel meer was dan dat ene nummer."

Zaterdag 10 september om 20.30 uur is er een preview-première van 'Toy, The Making Of A Band In The 70's' in schouwburg van Ter Dilft in Bornem. Daar wordt een uur materiaal getoond uit de docu-movie. Tijdens de première is een dvd te koop met de volledige documentaire en een cd met ook nooit eerder uitgegeven werk van Toy.

Iedereen kan de première gratis bijwonen, een uitnodiging is wel nodig. Die krijg je door je te melden bij theo.vanhemelrijk@telenet.be.

Lees het hele verhaal zaterdag in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio