© Guy Delforge

Krijgt kasteel d’Ursel een begraafbos?

Gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens (N-VA) laat onderzoeken of het park rond het kasteel d’Ursel in Hingene een geschikte plaats kan zijn voor een natuurbegraafplaats.

Dat soort begraafplaatsen zou binnenkort wettelijk mogelijk worden in Vlaanderen. In een natuurbegraafplaats kunnen doden zonder kist of grafsteen worden begraven. In Nederland, Engeland en Duitsland bestaan dergelijke plaatsen al langer, maar bij ons kan dat wettelijk nog niet. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege werkt aan een aanpassing van de wetgeving om natuurbegraafplaatsen mogelijk te maken. Eind vorig jaar startte de minister ook een pilootproject in het Limburgse Rekem.

"Voor het park rond het kasteel d’Ursel bekijken we concreet de piste van een begraafbos", zegt Lemmens. "Dat is een groene zone met nieuw te planten bomen waarbij onder elke boom ecologisch verantwoorde urnen met crematie-as worden begraven. Tegen het einde van dit jaar hopen we een princiepsbeslissing te nemen. Hopelijk is het wettelijk kader tegen dan ook rond."

"Vandaag kijken veel mensen anders naar een laatste rustplaats dan pakweg vijftig jaar geleden", zegt directeur Koen De Vlieger. "Crematie is veel gangbaarder en voor het concept van een begraafbos bestaat zeker interesse. We willen grondig onderzoeken of dit wenselijk is in het kasteeldomein en zo ja, op welke plaats en op welke manier dat eventueel zou kunnen gebeuren."

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio