© evdw

© Erik Vandewalle

© Erik Vandewalle

© Erik Vandewalle

© Erik Vandewalle

© Erik Vandewalle

1 / 6
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Antwerpse bikepacker klaar voor Kirgizië: dagenlang mountainbiken zonder hulp, eten en slapen op eigen kracht

Bikepacker Berten De Canne (49) uit Zandvliet maakt zich klaar voor een tour door Kirgizië. Bikepacking is een sport waarbij mountainbikers al hun bagage meenemen, in de natuur overnachten en dat binnen een vooropgestelde tijd. Vanuit de Leeuw van Vlaanderen, een taverne aan de Zandvlietse Hoek, organiseerde Berten al zo'n tocht van 1200 km.

Erik Vandewalle

Bikepacking is een uit Amerika overgewaaide sport voor moutainbikers. Tijdens hun tocht maken de deelnemers van zo'n wedstrijd hun eten zelf klaar en fietsproblemen lossen ze zelf op. Bedoeling is het parcours zo vlug mogelijk af te werken en om in elk geval binnen de gestelde tijdslimiet te arriveren. Toch is het geen wedstrijd, wel een avontuurlijke uitdaging.

“Volgende week vertrek ik naar Kirgizië om er deel te nemen aan de Silk Road Mountain Race. Niet alleen de afstand en het gebergte zijn daar de hindernissen, ook de temperatuurverschillen ’s nachts en overdag zijn afmattend”, zegt Zandvlietenaar Berten De Canne (49).

Samen met Stefan Maertens (37) ligt Berten hij aan de basis van de A-Cross the 5, een aartsmoeilijke bikepacking-route door België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland: 1200 km lang. Vorige maand namen zeventien deelnemers deel aan deze tour, die begint en eindigt aan de Leeuw van Vlaanderen in Zandvliet.

De eindtijd lag op zaterdag 28 juli om 12 uur. Slechts 8 rijders haalden de eindmeet, 9 deelnemers gaven er voortijdig de brui aan, wat op zich niet zo uitzonderlijk is voor bikepackers. Het extreem warme weer van de eerste dagen en de zware regenbuien op vrijdag en zaterdag waren bepalende factoren. Winnaar dit jaar werd Guido Dreesen, een 35 jarige beroepsbrandweerman. Het was zijn tweede deelname aan deze uitdagende toer.

CITTA