Verkiezingen 2018 - Stabroek

© Erik Vandewalle

Raf Engels haakt nu al af

De tegenvallende resultaten voor Open Vld, een verlies van een van de drie zetels, heeft al directe gevolgen voor de partij. Lijsttrekker en boegbeeld Raf Engels (62) laat weten dat hij niet van plan is om zijn mandaat als gemeenteraadslid op te nemen.

Erik Vandewalle

Dat is voor hem niet de eerste keer. Zes jaar geleden greep Open Vld ook naast een bestuursmandaat. Halverwege de rit besloot Raf Engels ook dan uit de gemeenteraad te stappen als oppositielid.

Raf Engels haalde op de liberale lijst liefst 572 voorkeurstemmen. Dat is met grote voorsprong het beste resultaat op de Open Vld-lijst, maar wel meer dan 200 stemmen minder dan zes jaar geleden, toen hij goed was voor 778 voorkeursstemmen. “Uiteraard ben ik zwaar ontgoocheld, omdat de democratische partijen in onze gemeente zijn afgestraft. Maar ik heb altijd duidelijk gecommuniceerd dat ik deelnam aan deze verkiezingen, omdat ik mee wilde besturen. Stiekem hoopte ik op een traditionele tripartite met CD&V en sp.a/Groen. Maar de kiezer heeft het anders beslist. Wie voor mij koos, wist dus op voorhand dat ik niet op de oppositiebanken zou plaats nemen. Wie mij vervangt, moet het partijbestuur uitmaken”, klinkt het bij Raf Engels.

Plaatselijk partijvoorzitter Philip De Smet : “Deze week houden we partijbestuur en bekijken we hoe we deze situatie het best kunnen oplossen. Normaal gezien is Debby De Bruyn de eerste opvolgster. Samen met Chris Van Haute, die rechtstreeks is verkozen, gaan we in elk geval stevig oppositie voeren”, aldus Philip De Smet.

18 jaar was Raf Engels politiek actief in de poldergemeente. Negen jaar was hij schepen van onder meer financiën en personeelszaken. Nu wil hij nog alleen actief werken achter de schermen van de partij. Raf Engels werkte veertig jaar als manager voor Sodexo en geniet sinds een jaar van zijn pensioen.

Verkiezingsnieuws