© Erik Vandewalle

© Erik Vandewalle

© Erik Vandewalle

© Erik Vandewalle

© Erik Vandewalle

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Zintuigelijke prikkels laten cliënten De Kade en Kon-Tiki genieten

In het bos bij De Kade en Kon-Tiki ligt een belevingspad. Tijdens een wandeling beleven de cliënten de ene na de andere zintuigelijke prikkeling. Dan twinkelen ogen en reageert elke cliënt op een eigen manier. Ook hun lichaamstaal laat zien dat ze genieten.

Erik Vandewalle

De Kade en Kon-Tiki begeleiden volwassenen en kinderen met meervoudige mentale en fysieke beperkingen. Beide zorgcentra behoren tot DVC Sint-Jozef, met hoofdzetel in de Luchtbal in Antwerpen. Een aantal cliënten woont hier. Anderen maken gebruik van de dagopvang.

Twee jaar geleden werd het verharde pad van zo’n zevenhonderd meter aangelegd in het bos. Dat gebeurde tijdens een teambuildingsdag georganiseerd door de bedrijven Fluxys en Gravo.

Dan duurde het nog bijna twee jaar voor er naast het wandelpad op verschillende plaatsen belevenispunten kwamen, die de zintuigen van de cliënten prikkelen. Er hangen spiegels, er is een bierenpuzzel met draaibare blokjes en er is een waterpartij. Er staan ook vogelhuisjes en wanneer iemand op een knop drukt hoor je vogels zingen. Een houten eekhoorntje houdt een bel vast. Wanneer iemand de eekhoornbel luidt, wordt er spontaan gelachen. De eekhoornstaart bestaat uit gevlochten touwen. Wie de staart vast pakt of aait reageert spontaan op dat gevoel.

Het muziekplein spreekt het meest aan. Hier wordt ook gezongen. Het belevenispad staat ook open voor de buurt of voor passanten, want zowel De Kade als Kon-Tiki kiezen ervoor om een open huis te zijn.

Info : www.dvcsintjozef.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners