© evdw

Eeuwige scout Pitte Van Gils overleden in Noorwegen

Eeuwige scout Pitte Van Gils (68) overleed in de nacht van dinsdag op woensdag in Noorwegen, waar hij met zijn vrouw op reis was. Het nieuws werd bekend gemaakt via de facebookpagina van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Erik Vandewalle

Pitte Van Gils was een duivel-doet-al. Als eeuwige scout was hij verslaafd aan alles wat het de wereld van de scouts had te maken. Zijn zolder is dan ook een rijk gevuld privéscoutsmuseum. Als Zandvlietenaar stond hij trouwens mee aan de wieg van de plaatselijke scouts- &gidsengroep De Reigers.

Maar Pitte Van Gils is ook de man van de jaarlijkse Grote Trek, de sportieve Mariahulde die bedevaarders vanuit Berchem te voet naar de basiliek van Scherpenheuvel leidde. Vorige maand vertelde Pitte nog erg geëmotioneerd over deze 87 editie, omdat het dan de tachtigste verjaardag was van de Jamboreeband die de bedevaart muzikaal begeleidt.

”De grote bezieler en coördinator van de Grote Trek was zonder twijfel Jan Lamquet. Deze scout en turnleraar is een begrip. Tot op hoge leeftijd was hij er jaarlijks bij, in scoutsuniform en met zijn houten schalmei. Enkele jaren geleden overleed Jan. Maar kijk zijn uniform, schalmei en heel zijn scoutsarchief is daarna verhuisd naar mijn zolder. Hier klopt het hart van de scouts in Vlaanderen”, gaf hij toen op zijn zolder nog mee. Ook de trommels die hij jarenlang liet roffelen op weg naar Scherpenheuvel koesterde hij. Het traject naar de basiliek legde hij tientallen keren af.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio