© EVB

Cyclenet verbindt gemeenten met scholen, stations en fietssnelwegen

Bonheiden, Keerbergen, Haacht en Boortmeerbeek stappen samen met intercommunale Igemo in een nieuw project dat de CO²-uitstoot moet doen dalen. Van het Europese fietsproject dat 3,8 miljoen euro kost, wordt 60 procent gesubsidieerd.

Erik Van Eycken

Bonheiden puzzelde samen met Keerbergen, Boortmeerbeek en Haacht zopas het samenwerkingsproject Cyclenet (Cycle Street Networks) in mekaar. De vier gemeenten willen inzake fietsmobiliteit nauwer samenwerken en dienden een subsidiedossier in bij Interreg North-West Europe. De vier willen voortaan minder CO² uitstoten en fietsen promoten als hét alternatieve vervoersmiddel. Niet voor niks doopten de gemeenten hun project tot Cyclenet (Cycle Street Networks). Om van Europese subsidies te kunnen genieten, waren ook samenwerkingen met andere Europese gebieden nodig. Die vond Cyclenet in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittanië.

Van Rijmenam naar Don Bosco en Imelda

Voor Keerbergen, Haacht en Boortmeerbeek betekent het project opgelucht ademhalen. Er komen fietsbruggen over de Dijle in Keerbergen wat fietsen naar Don Bosco kinderspel maakt, in Boortmeerbeek hoopt burgemeester Baert (Open Vld) dat het project kan bijdragen tot een veilige oversteek van de Leuvensesteenweg. “Het biedt ons nieuwe perspectieven bij onderhandelingen met het AWV (Agentschap voor Wegen en Verkeer). Ook de bereikbaarheid van ons treinstation in Hever per fiets zal aanzienlijk verhogen (er komt een tweede fietsbrug tussen Rijmenam en Hever, red.)”, weet hij. Burgemeester Swiggers van Haacht (Open Vld) zegt dat waar nodig fietsstraten en paden worden verruimd om de oversteek naar Don Bosco veiliger te maken.

Fietsregistratie

Burgemeester Vaganée van Bonheiden (N-VA) wil het gelauwerde fietsregistratiesysteem aan Bonheidense scholen en openbare gebouwen implementeren in buitenlandse regio's. "We willen ook leren van andere regio's over hoe zij mobiliteit aanpakken." In het najaar moet het project door de respectievelijke gemeenteraden worden goedgekeurd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners