Ontwerp minister over zonevreemde bossen schiet in Bonheiden in verkeerd keelgat

Het project Grote Heide komt in gevaar. Foto: EVB

Ontwerp minister over zonevreemde bossen schiet in Bonheiden in verkeerd keelgat

Print
Bonheiden - In Bonheiden is het schepencollege allermist ‘amused’ over de plannen van Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) die over heel Vlaanderen 12.250 ha zonevreemd bos wil beschermen. Ook al is het voorstel nog in ontwerpfase en kunnen bezwaren nog tot half juli worden ingediend, reageert de politiek in Bonheiden furieus. Het vraagt aan de gemeenteraad een motie van wantrouwen.

Grote Heide op de helling

De provincie Antwerpen is het grootste kind van de rekening bij de plannen van de minister die zonevreemde bossen wil beschermen. In totaal gaat het in Antwerpen over een oppervlakte van meer dan 5.000 hectare, bijna de helft van heel Vlaanderen. Door de plannen ziet Bonheiden enkele reeds goedgekeurde projecten aan zijn neus voorbijgaan. Het grootste is wellicht de verkaveling De Grote Heide pal in het centrum. Op het gebied staat een stuk bos dat binnen de nieuwe plannen van de minister niet mag worden ontbost. Het gebied grenst niet alleen aan de Eisenhowerlaan en de Grote Heidestraat, ook aan Gemeenteheide achter het bosrijke stuk dat nu plots onbereikbaar wordt.

Vijf tot zes jaar verloren

Een streep door de rekening van het bestuur dus. “Toen ik het nieuws vernam, heb ik een gepeperde e-mail gestuurd naar de Vlaamse regering. Het college reageerde verbaasd. Grote Heide waar 120 woningen komen waaronder 20 procent sociale, werd in september verleden jaar voorlopig vastgesteld. Bij de gemeenteraad in juni dit jaar zouden we alles goedkeuren. Dit is vijf tot zes jaar tijd verloren”, reageert burgemeester Guido Vaganée (N-VA).

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio