Kinderen bouwen hun toekomst met lego-blokjes

Print

Foto: Erik Van Eycken

Bonheiden - Maandag vindt in cultuurcentrum ’t Blikveld het debat RUP Bonheiden-centrum plaats, een moment waarop elke inwoner van Bonheiden en Rijmenam zijn of haar visie mag geven over de toekomst van de gemeente. De leden van de kindergemeenteraad hebben hun eigen en soms uitgesproken mening over de toekomst waar zij de beleidsmakers worden. Met groen en wifi, en minder wagens.

Labo voor later

Daags voor het ‘grote mensendebat’ maandag kreeg de kindergemeenteraad van Bonheiden de kans zijn visie te uiten over de invulling van Bonheiden. Ruimtelijke ordening, sport, verkeersveiligheid en een groene samenleving stonden hoog op de agenda woensdagnamiddag. De burgemeester, schepenen en raadsleden hebben elk hun eigen en soms tegenstrijdige visie. “Dat moet kunnen in een debat en, dit is per slot van rekening het labo voor later. Maandag na het debat in ’t Blikveld wordt alles nauwkeurig geanalyseerd en vergoten in een nieuw RUP voor Bonheiden. Deze manier van werken is uniek, meestal worden bewoners voor voldongen feiten gesteld”, zegt begeleidend schepen Jan Fonderie (Groen).

Wifi-boxen

Raadslid Timo Schelkens (11) heeft een opmerkelijk voorstel: “Vroeger bestonden telefooncellen. Die mogen gerust vervangen worden door wifi-hokjes zodat iedereen ook op straat gratis kan surfen.” Net als enkele andere raadsleden vindt hij dat Bonheiden moet evolueren naar een sterke kern waar veel mensen samenwonen, zodat de huidige versnipperde bouwoppervlaktes voor grote groene rustpunten zorgen. “Zo creëren we gemeenshappelijke tuinen”, zeggen Walt (11) en Daan (13). “In de toekomst zullen ook meer flitspalen nodig zijn om wagens te verplichten in onze dorpskern zachter te rijden. Van verkeerslichten sta je alleen maar stil en het wekt frustratie op.”

 

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio