© EVB

Marc De Bel stelt nieuw boek voor in Kazerne Dossin

Jeugdauteur Marc De Bel (62) stelde in Kazerne Dossin zijn derde roman of zogenaamde historische Young Adult voor. Het verhaal speelt zich af tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog en is gebaseerd op nog in leven zijnde of net overleden getuigen van de gruwel. Enkele van hen, waren aanwezig tijdens de lezing. Het boek heet Marie, codenaam Jeanne.

Erik Van Eycken

Hij schreef al meer dan 150 jeugdboeken, voornamelijk voor leerlingen van het lager onderwijs, toch lijkt De Bel zijn plaats te hebben gevonden binnen het genre roman. Het derde deel van zijn Young Adult serie speelt zich af tijdens het einde van Wereldoorlog II. Het dorpje Meenbeek staat centraal, de meeste personages hebben bestaan of zijn een mix van verschillende personen. "Het boek is allerminst een documentaire, maar een verhaal van en over mensen”, licht hij toe.

Moderniseren

Zowel in zijn nieuwe telg als de twee voorgaande romans waarvan “Ule, ik was 14 in 1914” de eerste was en gebaseerd op het levensverhaal van zijn grootmoeder, komen WOI en WOII pertinent voor. “Noem het toeval en een samenloop van omstandigheden. Dit was zo niet gepland. Maar keer op keer, ook bij het nieuwe boek, stel ik me na afloop van de research de vraag: “Wat heeft de SS ons allemaal aangedaan?" Kazerne Dossin leek voor De Bel en zijn uitgever de uitgelezen locatie het boek voor te stellen.

Vijf dagen niets gegeten

Om me te verdiepen in het verhaal van WOII heb ik bewust vijf dagen niets gegeten. De tweede dag bleek de moeilijkste. Na vijf dagen bleef er bijna niets meer van me over. Ik kon geen bak bier meer heffen. Het besef van wat de slachtoffers hebben meegemaakt werd groter, maar ik werd niet geslagen, had geen luizen en had het warm. Voor de slachtoffers moet het onnoemelijk zwaar zijn geweest.”