36 hectare Bonheidense bossen veilig met waterdicht plan

Print

Voor de opmaak van het plan werkten de vijf beheerders samen met de Bosgroep Antwerpen Zuid, een ledenvereniging voor boseigenaars en beheerders. Foto: EVB

Bonheiden - Open ruimte creëren en behouden wordt een gegeerd goed de komende decennia. Vijf Bonheidense bosbeheerders vroegen en kregen onlangs een eerste, of vernieuwd bosbeheersplan wat niet alleen die open ruimte vrijwaart van extra bebouwing, het reglementeert ook de bomenpopulatie en kapvergunningen. Voor de opmaak van het plan werkten de vijf beheerders samen met de Bosgroep Antwerpen Zuid.

Bonheiden en fusiegemeente Rijmenam staan niet alleen bekend als drukke doorgaansplaatsen van en naar Mechelen, naast het gemotoriseerde verkeer pronkt de gemeente bovenaan het lijstje van bosrijkste gebieden van Vlaanderen, goed voor in totaal 500 hectare.

Met deze 18 procent gemeentelijke oppervlakte doet Bonheiden het veel beter dan andere gemeenten die gemiddeld 11 procent scoren. De bossen zijn meestal eigendom van privéeigenaars. Vijf middelgrote bosbeheerders kregen nu van de Bosgroep Antwerpen Zuid vzw een goedgekeurd bosbeheersplan voor de komende 20 jaar wat hen in staat stelt het bos te beheren, te behouden en waar nodig, te herstellen in oorspronkelijke staat.

De vijf domeinen met vaak ook parkfunctie zijn het domein Zellaer, het Weyneshof, De Toekomst (De Rode Planeet), Diedonkenbos en Molenlei. Samen zijn ze goed voor 36 hectare bos gelegen op een totale oppervlakte van 43 ha.

“Het belang van voldoende en bovendien gezonde bossen mag niet worden onderschat. Ze bieden een thuis aan vele plant- en diersoorten en zijn hofleverancier voor het zuiveren van lucht en water”, zegt adjunct-coördinator Bert Van Gils van de Bosgroep Antwerpen-Zuid. 

“Bossen en dus ook die in Bonheiden zijn er voor mensen, onder meer om zich te ontspannen. Met het bosbeheersplan worden verschillende functies zoals ontspanning en de thuis van plant- en diersoorten met elkaar verzoend.”

Lees donderdag het uitgebreide verhaal in Gazet van Antwerpen editie Mechelen

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio