© evdw

© evdw

© evdw

© evdw

© evdw

1/5

Stafort bestaat twintig jaar

Volgend jaar bestaat Stafort twintig jaar. Dan wordt het Stabroekse fort het startpunt van de Fortengordel van de provincie Antwerpen. Tegen dan is ook de nieuwe conferentiezaal in het fort helemaal klaar.

Wie van Stabroek naar Berendrecht rijdt via de Abtsdreef ziet net buiten de dorpskom aan de rechterkant het militaire fort liggen. Sommigen merken het zelfs niet op, want het fort ligt netjes ingepakt in de natuur.

Het fort van Stabroek is onderdeel van de grote fortengordel rond Antwerpen. In 1902 werd gestart met het bouwen van het fort en pas vijf jaar later waren de werkzaamheden afgerond. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog probeerde het Belgische leger de fortengordel nog weerbaar te maken met een antitankgracht, maar dat kon de Duitse opmars andermaal niet stoppen. In het voorjaar van 1947 verloor het fort zijn status als militair verdedigingswerk.

In 1955 kocht mijn Albert Callens het fort als buitenverblijf en later als champignonkwekerij. Twee decennia geleden nam Tom Callens het over en startte de bvba Stafort.

Lees het volledige twee pagina’s grote artikel zaterdag in Gazet van Antwerpen, editie Noord..Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio