Leerlingen ondergedompeld in gruwel Holocaust

Print

Leerlingen uit Mechelen, Bonheiden en Heist-op-den-Berg gingen samen met Vlaams-Brabanders op inlevingsreis naar Auschwitz. Foto: EVB

Heist-op-den-Berg / Mechelen / Bonheiden - Samen met bijna zestig studenten van Don Bosco Haacht trokken we naar de overblijfselen van de in Polen gelegen en voormalige nazi concentratiekampen Auschwitz I en het naburige Birkenau. Onder hen een pak Mechelse streekgenoten. Alle studenten, voornamelijk 17-jarigen, waren diep onder de indruk. Bijna 72 jaar na de bevrijding door Russische troepen, is het debat over diversiteit en rassenhaat ook nu nog actueel.

De leerlingen van het zesde jaar technisch- en beroepsonderwijs van Don Bosco Haacht stonden voor de keuze: een tweedaags inlevingsproject in eigen land, of een “plezierreisje” naar Auschwitz. Voor 57 onder hen was de keuze snel gemaakt.

Per bus ging het van Haacht naar Polen, 1.300 kilometer verderop, goed voor een 17 uur durende reis samen met gids- en reisleider Chris Beukelaers van Primotours uit Boortmeerbeek. Tussen de bezoeken door, werd tijd besteed aan het debat over diversiteit en hoe deze materie in de toekomst frequenter te doceren op scholen.

Zowel leerlingen uit Vlaams-Brabant als Mechelen, Heist-op-den-Berg en Bonheiden maakten de trip. Godsdienstlerares Gaby van Wunnik (58) legt uit: “We trekken hier voor het tweede jaar op rij naartoe. Het initiatief kwam van enkele leerkrachten. Dergelijke projecten zijn nu eenmaal belangrijk als herinneringseducatie”, legt ze uit.

Vorig jaar tekenden 48 leerlingen in voor de reis, dit jaar negen meer.

Lees dit weekend het hele verhaal in Gazet Van Antwerpen – editie Mechelen

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio