© evdw

Buizerds vallen joggers in fluokleding aan

De voorbije dagen zijn al enkele joggers aangevallen door een koppel buizerds. Het koppel ligt met jongen en verdedigt zijn kroost hardnekkig. Tot eind volgende maand is een deel van het Elsenbos daarom afgesloten.

Erik Vandewalle

Wie denkt om even rustig te joggen in het Elsenbos komt bedrogen uit. Een stuk van het natuurgebied is afgesloten wegens veiligheidsredenen. Hetdeel tussen het speelbos en de hondenweide is afgesloten. Daar broedt een koppel buizerds dat niet is opgetogen met de joggers en wandelaars die te dicht bij hun kroost komen. Aanvallen lijkt hen het meest doeltreffende om hun jonge kroost te beschermen. De voorbije dagen zijn al enkele joggers aangevallen.

De buizerd is een middelgrote tot grote roofvogel uit de familie van de havikachtigen. De vogel jaagt het liefst in open land,maar nestelt in bosranden. Dat is ook in het Elsenbos het geval. Normaal bestaat de prooi van een buizerd voornamelijk uit kleine zoogdieren, kikkers en kleine vogels, maar hij is ook niet vies van kadavers. Alhoewel er een vijftal koppels nestelen in het Elsenbos en Moretusbos die elk drie à vier jongen groot brengen, is de kans op overbevolking niet groot.

Lees het volledige artikel zaterdag in Gazet van Antwerpen, editie Noord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners