Doctor schrijft levenswerk over Dossin

Laurence Schram met haar doctoraat in Kazerne Dossin Foto: evb

Doctor schrijft levenswerk over Dossin

Print
Mechelen - Laurence Schram is 47 en werkte twintig jaar aan haar doctoraat over Dossin in Mechelen. Ze is een levend documentatiecentrum over WOII en de kazerne. Het doctoraat dat ze nu schreef, wordt volgend jaar uitgegeven. Ze ontdekte verhalen over de oorlogsperiode die niemand kende.

Laurence is een Brusselse. De vriend van haar grootmoeder werd destijds gedeporteerd en pas tijdens haar studies aan de ULB in Brussel ontdekte ze dat haar roots Joods zijn.

“Ik studeerde politieke wetenschappen en geschiedenis. Tijdens mijn opzoekingswerk ontdekte ik documenten over mijn eigen familie. Mijn grootmoeder heeft immers over de oorlogsperiode weinig verteld. Ik schrok wel toen ik het las. Dat is ook de reden waarom ik in Kazerne Dossin wilde werken”, legt ze uit.

Intussen werkt ze er al 21 jaar, is ze mede-oprichtster van het Joods museum en ook van het grote en nieuwste gebouw dat een overzicht geeft van de oorlog, Dossin en de jodendeportatie. Ze is senior researcher in Dossin en kent elke letter van de kazerne, zeker na het onderzoek voor haar doctoraat.

“Ik gaf mezelf zeven jaar om mijn doctoraat te schrijven, maar door mijn werk in Dossin heeft het wat langer geduurd”, zegt de perfecte tweetalige. En dat wachten heeft waarschijnlijk geloond. Door de jaren heen stuitte ze op documenten en verhalen van getuigen die nog nooit openbaar werden gemaakt of gekend waren.

Lees vrijdag het hele verhaal in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio