© EVB

Jos Renders (88), een opmerkelijk kunstenaar

Jos uit Ruisbroek (Puurs) exposeert 21 werken in GC ’t Blikveld in Bonheiden tussen 17 januari en 22 februari. Bij de schilderijen staan vaak de ‘echte’ objecten of delen ervan die hij schilderde zoals potten en pannen. “Mijn ouders waren hoveniers, daar haal ik veel inspiratie uit."

evb

Vijfenvijftig was hij toen hij naar de tekenacademie in Temse trok. Terwijl sommige andere bejaarden in de luie zetel liggen, is dit niet aan Jos besteed. “Ik heb nog altijd niet ‘den bibber’, dus ik kan nog gerust een tijdje verder”, zegt hij resoluut. “Maar toen ik kind was, tekende ik ook al. Ik heb nog tekeningen van toen ik 13 jaar was. Het tekenen en schilderen zit er gewoon in. En vreemd, ik heb drie dochters en een zoon, maar die zijn niet artistiek aangelegd.”

Jos was zelfstandige en oefende verschillende stielen uit zoals groentenleverancier, hij had een kruidenierswinkel en begon een wasserij in Puurs die hij tot in 1972 uitbaatte. “Met de komst van de wasmachines, was het plots gedaan. Dus zocht ik weer iets anders. Ik nam eerst droogkuis erbij en had vijftig mensen in dienst in verschillende depots. Dat bedrijf werd door een Hobokenaar overgekocht.”

Lees het verhaal in de zaterdagkrant van Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio