Gemeente ontvangt Europese subsidies voor bijzondere wandelroute

Het gemeentebestuur van Retie mag met Europees geld een gecombineerde dialect-, landbouw- en natuurwandeling ontwikkelen rond de Collateur, in de volksmond bekend als de Grote Gracht.

Eddy Meulemans

De Grote Gracht is een lokaal afwateringskanaaltje dat doorheen het natuur- en landbouwgebied De Graaf slingert. Het gemeentebestuur van Retie is erin geslaagd om de nieuwe wandeling rond de Grote Gracht aan de Europese Unie te verkopen als een “unieke wandelroute”.

Voorlopig heeft de route alleen nog maar een naam: ‘Boeren langs de Grote Gracht’. Voor de uitwerking ervan lanceert de gemeente nu een oproep naar Retiese kunstenaars, landbouwers en andere geïnteresseerde inwoners. Bedoeling is dat de route de schoonheid van de Grote Gracht en de omliggende akkers en natuur combineert met lokale kunst en cultuur.

Ook het sappige Retiese dialect krijgt daarin een prominente rol. Zo bevat de naam van de route een subtiele verwijzing naar de typische Retiese tongval: ‘boeren’ wordt in Retie ook gebruikt als werkwoord, in de betekenis van ‘landbouwgrond bewerken’ of een ‘landbouwbedrijf uitbaten’. Meer info op www.boerenlangsdegrotegracht.be.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio