Koppel uiterst zeldzame slechtvalken maakt nest in kerktoren

Print

Het valkenkoppel nam zijn intrek in de torenspits, liefst 60 meter boven de begane grond. Foto: ema

Arendonk - Hoog en droog in de kerktoren van Arendonk huist sinds kort een koppel slechtvalken. Het valkenpaar heeft er zijn intrek genomen in een speciale nestkast die door lokale valkeniers en gemeentewerkers geïnstalleerd werd in de galmgaten van de torenspits.

Schepen van Milieu Ann Hermans (CD&V) is dolgelukkig met haar twee nieuwste dorpsgenoten die zich zopas gevestigd hebben in de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. “Arendonk is van oudsher een valkeniersdorp”, zegt ze. “Vorig jaar hadden onze valkeniers al eens een slechtvalk gespot rond de kerktoren, waarna ze voorstelden om een aangepaste broedplaats voor hen in te richten in de torenspits.”

Met goedkeuring van de pastoor en de Arendonkse valkeniersvereniging bouwden arbeiders van de gemeente daarom een grote nestkast van hout en inox: 75 bij 70 centimeter groot, 45 centimeter hoog en 50 kilogram zwaar. De op maat gemaakte bak werd gevuld met een mengsel van zand en grind en aangebracht in de galmgaten van de Arendonkse parochiekerk, op een hoogte van liefst 60 meter boven de begane grond. Dat is amper 7 meter onder de weerhaan.

“Slechtvalken kiezen altijd het hoogste plekje in de omgeving uit om er te broeden”, zegt de milieuschepen. Twee valken, een mannetje en een vrouwtje, hebben intussen hun bed gespreid op de zand- en grindbodem in het luxueuze 'penthouse' van de pastoor. Meermaals per dag verlaat het broedende koppeltje zijn nest, om even een frisse neus te scheppen in de gezonde Arendonkse buitenlucht, maar vooral ook om voedsel te zoeken in de buurt. Behalve een attractie voor de inwoners van Arendonk blijken de twee gevederde rovers ook ideale ‘vogelverschrikkers’. Zodra de valken zich laten zien, slaan alle duiven, mussen en merels spontaan op de vlucht.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio