© ema

Grilliestrijders bedenken nieuwe vraag voor volksraadpleging

Benny Maes (A+) en Gunther Hendrickx (sp.a) dienen maandag een aanvraag in voor een nieuwe volksraadpleging over de befaamde ‘grillie’, het honderd jaar oude ijzerhek rond de parochiekerk van Arendonk.

Eddy Meulemans

“Moet de gemeente Arendonk de opheffing van bescherming vragen van het hekwerk rond de Onze Lieve Vrouwekerk? Ja of neen?” Zo luidt de nieuwe vraag voor het referendum. De twee grilliestrijders geven toe dat de nieuwe omschrijving moeilijker bekt dan de oorspronkelijke vraag, maar dat het uiteindelijke opzet identiek is: de mening van de bevolking vragen over het wel of niet terugplaatsen van de grillie.

Eerder verzamelden Maes en Hendrickx drieduizend handtekeningen in het dorp voor een volksraadpleging met een (meer eenvoudige) vraag: “Moet het kerkhek worden teruggeplaatst? Ja of neen?” De Vlaamse Adviescommissie voor Volksraadplegingen (VAV) oordeelde evenwel dat die vraag “niet van gemeentelijk belang is” en daarom geen voorwerp kan uitmaken van een gemeentelijk referendum. De VAV haalt aan dat het hek een beschermd monument is en daarom tot de bevoegdheid van de Vlaamse overheid behoort. De gemeente heeft er volgens de VAV niets aan te zeggen. Vandaar dat Maes en Hendrickx nu het geweer van schouder veranderen en de vraagstelling aanpassen.

Als hun voorstel maandag wordt goedgekeurd, kan de bevolking mogelijk half volgend jaar al naar de stembus. Indien het wordt afgekeurd, moeten de grilliestrijders wellicht opnieuw op handtekeningenjacht.

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio