© ema

Bekende heks leidt jeugd door Kempens moeras

In de Witte Netevallei, een drassig natuurgebied in Retie, wordt binnenkort een unieke wandelroute voor kinderen geopend. De gids is een heks met internationale faam.

Voor kinderen is een natuurwandeling vaak een saaie bedoening. Maar dat geldt niet voor de nieuwe kinderwandeling in de Witte Netevallei, aan de watermolen in Retie. De kinderen worden er opgewacht door Hekselien, het bekende heksenfiguurtje uit de gelijknamige kinderboekenreeks van schrijfster An Melis uit Retie. Van Hekselien werden wereldwijd al meer dan 80.000 exemplaren verkocht, tot in ­Saoedi-Arabië, China en Zuid-Afrika.

Met tal van behendigheidsspelletjes, zoekopdrachten, leuke verhalen en stapliedjes leidt Hekselien de kinderen door de Kempense natuur. “Alle opdrachten zal je terugvinden in een boekje of een app die je gratis kan downloaden, met filmpjes, foto's en geluidsfragmenten”, zegt schepen van Toerisme Koen Claessens (NR). Ook Natuurpunt en de lokale horeca werken mee aan het project. Het streefdoel is om de wandeling tegen de zomer officieel te openen.

De Witte Netevallei is een bijzonder stukje natuur van broekbossen en natte hooilanden. “Het is er zo drassig dat we een 400 meter lang wandelpad van houten planken hebben gebouwd in de vallei. Anders zou je er bijna nooit zonder laarzen kunnen wandelen”, zegt Danny Vanderveken van Natuurpunt.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio