Kinderen kruipen hele dag in huid van vluchteling

Print

De 'rotcakde', een typisch moslimgebak, viel bij iedereen in de smaak. "Superlekker", zo vonden de leerlingen. Foto: ema

Arendonk / Turnhout - Hoe voelt het om als vreemde nieuwkomer in België te leven? Kinderen in Arendonk kropen daarvoor een hele dag in de huid van een vluchteling. Studenten uit Turnhout, onder wie een 17-jarig meisje uit Afghanistan, hielpen hen daarbij.

De kinderen van het vijfde en zesde leerjaar in gemeentelijke basisschool Voorheide in Arendonk ondergingen vrijdag letterlijk een gedaanteverwisseling. Een dag lang beeldden ze zich in dat ze asielkinderen waren. De vluchtelingen-voor-één-dag werden daarbij begeleid door studenten van het Sint-Pietersinstituut in Turnhout, die daarvoor enkele unieke interactieve workshops uitwerkten. Een van de begeleidsters was Farida Sharif (17), die de kinderen vertelde hoe ze als baby met haar familie wegvluchtte uit Afghanistan, waar op dat moment de Taliban een meedogenloos terreurbewind voerde. De familie Sharif maakte destijds een lange en gevaarlijke overtocht over de zee en door donkere bossen, net zoals de vluchtelingen van vandaag.

“Waarom wij alles en iedereen achterlieten in Afghanistan? Omdat het in Kaboel te gevaarlijk werd”, zegt Farida. “De Taliban legt er onmenselijk strenge regels op. Als meisje of als vrouw mag je er bijna niets: niet werken, niet met de auto rijden en zelfs niet naar school gaan. Geloof me, ook de vele mensen uit Afghanistan en Syrië die vandaag vluchten, doen dat niet zomaar. Dat zij zelfs bereid zijn om hun leven te riskeren in gammele bootjes, zegt genoeg. Zoiets doe je alleen als je totaal geen toekomst meer ziet.”

Farida leerde de kinderen ook enkele woordjes Afghaans, zoals Sahar pokhayr (goeie morgen). Ook trokken ze een traditioneel Afghaans gewaad aan en bakten ze samen een ‘rotcake’, een typisch moslimgebak

Lees het hele verhaal zaterdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio