Geen bedevaart naar Scherpenheuvel bij gebrek aan tractor

Print

De Arendonkse bedevaarders zijn bedroefd en in rouw: voor het eerst in bijna zestig jaar kunnen ze geen kaarsje laten branden in Scherpenheuvel. Foto: ema

Arendonk - Voor het eerst sinds 1958 kan de jaarlijkse bedevaart van Arendonk naar Scherpenheuvel niet doorgaan. Geen enkele boer wil zijn tractor nog meegeven met de pelgrims, waardoor de voettocht naar de basiliek te gevaarlijk zou worden.

“Ik wil niet dat wij komende maandag in de krant staan omdat een auto is ingereden op onze groep. Voor het vervoer van het materiaal, maar vooral voor onze eigen veiligheid rijdt er altijd een tractor met kar achter ons. Zonder bezemwagen is een nachtelijke voettocht van 45 kilometer van Arendonk naar Scherpenheuvel levensgevaarlijk. Wij willen geen doden op ons geweten”, zegt Arthur Van Gauwbergen (76), die zelf al 43 keer te voet vanuit Arendonk naar de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel stapte.

Dat hij voor het eerst in bijna zestig jaar geen kaars kan laten branden in Scherpenheuvel, vindt de voorzitter van het Arendonkse bedevaartcomité eeuwig zonde. “We hebben echt alles geprobeerd om de tocht toch te laten doorgaan”, zegt hij. “Maar onze vaste volger heeft zijn tractor verkocht en de boeren van tegenwoordig willen of kunnen hun tractor geen heel weekend meer missen. Een modern landbouwvoertuig kost algauw 100.000 tot 150.000 euro. Niemand wil zijn kapitaal nog meegeven met ons, en zeker niet in deze periode van het jaar. Overal zijn de boeren druk bezig op hun akker, om hun velden om te ploegen en in te zaaien.”

Pastoor Luc Vienne leeft mee met zijn parochianen. Normaal zou hij vrijdagnacht, zoals ieder jaar in het eerste weekend van mei, zijn zegen geven aan de pelgrims en een reisgebed bidden.

Lees het hele verhaal vrijdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio