© ema

Fietsers en auto's moeten landelijke gemeenteweg delen

Om het sluipverkeer te ontmoedigen wordt de Langedijk in Retie heringericht met verkeersremmers. Fietsers en buurtbewoners zijn daar niet over te spreken. Voor hen is er maar één oplossing: de weg afsluiten voor alle auto’s.

Eddy Meulemans

De Langedijk in Retie is van oudsher een populaire fietsweg: een landelijke asfaltweg dwars door bossen en velden die deel uitmaakt van het fietsroutenetwerk. Helaas blijken ook heel veel autobestuurders het netwerk van de fietsknooppunten ontdekt te hebben: voor hen is deze ‘fietsroute’ een handige sluipweg om binnendoor vanuit Limburg naar de E34 in Arendonk te rijden.

De gevolgen laten zich raden: door het massale sluipverkeer is het wegdek totaal verwoest. Het asfalt zit vol scheuren en diepe kraters. Ook verkeersagressie is er schering en inslag. Dag na dag zijn buurtbewoners getuige van conflicten tussen fietsers en sluipchauffeurs die de smalle gemeenteweg met tegenzin met elkaar moeten delen.

Om het wegdek én de vrede op de Langedijk te herstellen werkte een studiebureau vier mogelijke oplossingen uit. “We kiezen voor een herinrichting met versmallingen, drempels, trajectcamera’s of andere snelheidsremmers”, bevestigt schepen van Verkeer Luc Janssens (NR). “Zo willen we het sluipverkeer ontmoedigen en tegelijk de veiligheid van de fietsers waarborgen. Fietsers zijn voor ons echt wel belangrijk.”

Lees het hele verhaal vandaag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio