© ema

© ema

1/2

Hoge Mauw is eerste bijenvriendelijk industriepark van Vlaanderen

De Hoge Mauw in Arendonk is het eerste ‘bijenvriendelijke industriepark’ in Vlaanderen. De wegbermen in het bedrijvenpark werden ingezaaid met wilde kruiden en bloemen, zodat de lokale honingbijen er straks naar hartenlust hun buikje kunnen vol eten.

Het was imker Ronny Geenen (66) van Biegilde Sint-Ambrosius in Arendonk die de lokale ondernemers overtuigde om de troosteloze wegbermen, vaak platgereden en vol zwerfvuil, op te waarderen tot ‘voedselbanken voor bijtjes’. In plaats van met gewoon graszaad worden de bermen en kruispunten in de Hoge Mauw nu beplant en ingezaaid met kamille, sint-janskruid en andere wilde kruiden, bloemen en struiken die veel stuifmeel bevatten: de lievelingskost van honingbijen.

“Vroeger waren zulke kunstmatig aangelegde bermen niet nodig”, zegt de Arendonkse imker. “In mijn jeugd stonden alle weiden vol bloemen. Nu zijn de wegbermen en weilanden overal egaal groen, waardoor de bijtjes er geen voedsel meer vinden. Toch zijn honingbijen echt wel onmisbaar, want zij zorgen voor de bestuiving. Zonder bijen ligt er de helft minder groenten en fruit in de winkel. Kijk naar de aardbeien. Als die goed zijn bestoven, zijn de aardbeien dik, rond en sappig. Anders blijven ze klein en verrimpeld.”

Maar liefst 25.000 euro investeert Arendonk in het ecologische bermenproject. “Omdat dit een pilootproject voor Vlaanderen is, krijgen we hiervoor 80 procent subsidies van de provincie. De rest betalen wij als ondernemers”, zegt Sam Daems, directeur van B&R Bouwgroep en voorzitter van Voka Kempen.

Lees het hele verhaal vandaag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio