© ema

© Retie

© ema

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

R18 wordt ring naar Nederlands model: met rotondes en 'ventwegen'

De R18 in Retie, de eerste officiële ring rond een dorp in België, gaat op maandag 21 maart open voor het verkeer. Het gemeentebestuur wil de nieuwe randweg later nog verder verbeteren met speciale ‘ventwegen’ naar Nederlands model.

Eddy Meulemans

Na de Brusselse ring en de Antwerpse ring is er nu ook... de Retiese ring: de R18. Het gaat om een nationale primeur. Het is de eerste officiële randweg rond een dorp. Alle andere R-nummers zijn toegekend aan ringwegen rond een stad. De R18 bestaat uit drie oude gemeentewegen die onlangs werden overgedragen aan het Vlaamse Gewest en zo het statuut van gewestweg kregen. Dat de Retiese ring nu al meteen is opgewaardeerd tot R-weg, is opmerkelijk. “R-nummers worden toegekend aan ringwegen die minstens een halve cirkel rond een stadskern maken. Ringwegen die daar niet aan beantwoorden, zoals in Mol en Lommel, duiden we aan met een N-nummer”, zegt Jef Schoenmaekers van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Het doel van de R18 is identiek aan alle andere R-wegen in België: de auto’s en vrachtwagens in een wijde boog rond de stads- of dorpskern leiden. Om het verkeer van en naar de E34 in Arendonk te stimuleren om de ring ook echt te gebruiken en niet langer dwars door het dorpscentrum van Retie te rijden, werd aan de rand van de dorpskom een ‘slimme bocht’ aangelegd. “De nieuwe bocht wordt maandag over een week, met Retie-kermis, feestelijk ingehuldigd”, zegt schepen van Verkeer Luc Janssens (Nieuw Retie). “Het doorgaand verkeer zal zo voortaan automatisch worden afgeleid naar de ring. Voor vrachtwagens wordt de R18 binnenkort zelfs een verplichte route, want we willen in onze dorpskern een tonnagebeperking van 7,5 ton invoeren. De gemeenteraad beslist hierover eind deze maand.”

Later wordt ook de bestaande ring nog verder verbeterd en vlotter gemaakt, onder meer met rotondes en de befaamde ventwegen.

Lees het hele verhaal woensdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio