© ema

© ema

1 / 2

Eeuwenoud douanecafé moet wijken voor 'roltabaktoeristen'

Café De Grens, ingericht in een oud douanekantoor in grensdorp Poppel (Ravels), gaat na tachtig jaar dicht. De nieuwe eigenaar wil de historische grenskroeg verbouwen tot een zoveelste tabakswinkel in de buurt.

Eddy Meulemans

Roltabak, bier en benzine, dat zijn dé succesproducten bij de lokale handelaars aan de grensovergang in Poppel. Omdat al die dingen in België fors goedkoper zijn dan aan de andere kant van de streep, steken Nederlanders massaal de grens over om hier hun inkopen te doen. Vooral aan pompstation Van Raak en drankenhandel De Bierschuur staan er dagelijks ellenlange files van auto’s met een gele nummerplaat.

“Over een afstand van amper honderd meter zijn er nu al vier tabakswinkels. En toch komt er nu nog een vijfde bij, hier in mijn eigen café nog wel. Ik ben er kapot van”, zucht Jellie Van der Schaaf (54), die al zeventien jaar café De Grens uitbaat.

De nieuwe eigenaar, Rick Vermeulen (55) van de nabijgelegen drankenzaak De Bierschuur, wil de aloude bruine kroeg, die al dateert van de jaren dertig, sluiten en renoveren. Behalve twee appartementen wil hij er ook een nieuwe tabakswinkel in onderbrengen. “Want daar is echt wel nood aan”, zegt hij. “Een slof van tien pakjes tabak kost in België 23 euro minder dan in Nederland, echt wel de moeite om daarvoor even de grens over te steken. Ik hoop mijn nieuwe winkel eind dit jaar te openen, zodat het verkeer van al die Nederlandse roltabak-, drank-, benzinetoeristen eindelijk wat meer gespreid kan worden in onze buurt. Dit gaat de veiligheid zeker ten goede komen.”

Lees het hele verhaal vrijdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio