© Mia Uydens

Moeilijke job: Rob (65) helpt erkende vluchtelingen huurhuis te vinden

Wanneer een vluchteling uit Syrië of Irak vandaag erkend wordt als ‘nieuwe Belg’, rest hem nog één belangrijke opdracht: een huis vinden. Vrijwilliger Rob Geudens (65) uit Arendonk helpt hen daarbij. Een job om moedeloos van te worden, zo blijkt.

Eddy Meulemans

Bellen, bellen en nog eens bellen. De ene huisbaas na de andere belt hij op. Het antwoord is… bijna altijd negatief. “Gemiddeld honderd telefoontjes moet ik doen om één keer ja te horen. Enfin, om te horen dat we eens mogen kijken. En dan hangt het ervan af of er nog andere kandidaten zijn. Want als er uiteindelijk twee Belgen en één Afghaan opdagen, dan is de keuze voor de meeste eigenaars snel gemaakt.”

Rob Geudens uit de Daries in Arendonk werkte vroeger als meestergast bij een bekende deurenfabrikant in zijn dorp. Sinds zijn brugpensioen is hij vrijwillig ‘vastgoedmakelaar’ in asielcentrum Totem in Arendonk, waar op dit moment 500 asielzoekers verblijven. Als hun asielaanvraag goedgekeurd wordt, krijgen de ‘nieuwe Belgen’ nog exact twee maanden de tijd om een woning te zoeken. De zoektocht naar een betaalbare woonst blijkt vaak een heksentocht vol doornen en distels.

Rob helpt hen daarbij, want velen spreken hooguit enkele woorden Nederlands. Toch kan ook hij geen wonderen verrichten. Het eerste probleem is de prijs. “Een erkend vluchteling ontvangt een leefloon van 833 euro per maand”, zegt de gepensioneerde Arendonkenaar. “Om toch nog een beetje geld over te houden om te eten en te leven mag de huur daarom zeker niet meer dan 400 of maximum 500 euro bedragen. Zo is de keuze al heel beperkt. Velen willen het liefst in Arendonk of dicht in de buurt blijven, maar hier in de Kempen zijn de huizen vaak veel te duur. Heel af en toe vind ik in Turnhout nog wel een klein appartement of studio, maar meestal moet ik verder weg zoeken.”

Lees het hele verhaal donderdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio