© ema

In een op de twee gemeenten in Kempen mag u het gras afrijden op zondag

Ook in de Kempen is de traditionele zondagsrust niet meer heilig. In een op de twee gemeenten in onze regio mag het gras ook op de dag des Heren vrolijk worden afgereden.

Eddy Meulemans

Sint-Katelijne-Waver haalde gisteren het nationale nieuws door het aloude maaiverbod op zondag te schrappen uit zijn gemeentelijk politiereglement. “Op verzoek van onze inwoners”, zegt eerste schepen Tom Ongena (Open Vld). “Voor tweeverdieners is het niet evident om op zaterdag én de boodschappen én alle huishoudelijke klusjes te doen. Dat is nu eenmaal de nieuwe realiteit. Een gemeente die daar geen rekening mee houdt, is niet meer van deze tijd.”

Dat vindt ook burgemeester Patrick Geuens (NR) van Retie. “Bij ons is dat verbod al heel lang afgeschaft”, zegt hij. “Het stamt nog uit de tijd dat we zelfs de was op zondag niet mochten buitenhangen omdat de wapperende lakens de duiven afschrikten en zo niet durfden binnen te komen.”

Een rondvraag in de Kempense gemeenten leert dat almaar meer lokale besturen uw grasmachine geen verplichte zondagsrust meer opleggen. Behalve in Retie is dat ook zo in Arendonk, Balen, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Hulshout, Merksplas, Mol, Olen, Ravels, Vorselaar en Westerlo. Alles samen gaat het om 14 van de 27 Kempense gemeenten, of een nipte meerderheid van 52 procent.

Wat opvalt, is dat de bijzondere maairegels op zon- en feestdagen bijna overal uniform per politiezone geregeld zijn. Alleen Herselt wijkt af van zijn naaste buren Westerlo en Hulshout. “Een bewuste keuze”, zegt burgemeester Luc Peetermans (CD&V) van Herselt.

Lees het hele verhaal donderdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio