Asielcentrum Arendonk herkent zichzelf niet in film 'Problemski Hotel'

Print

'Problemski Hotel' is een verfilming van het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst, gebaseerd op ervaringen en getuigenissen die de schrijver waarnam in het asielcentrum in Arendonk. Foto: gva

Arendonk - Het leven zoals het is in het asielcentrum van Arendonk? Volgens directeur Joan Ramakers hoeft u daarvoor niet te gaan kijken naar 'Problemski Hotel'. “De dagelijkse realiteit in ons asielcentrum is helemaal anders dan in de film”, zegt hij.

De Vlaamse topauteur Dimitri Verhulst, bekend van De helaasheid der dingen, kampeerde in 2001 gedurende drie dagen en nachten in asielcentrum Totem in Arendonk. Hij gaf er zijn ogen de kost en praatte er met de vluchtelingen en hun begeleiders. Wat hij toen hoorde en zag in Arendonk, verwerkte hij twee jaar later in zijn roman Problemski Hotel. Nu heeft de bekroonde documentairemaker Manu Riche er een populaire film van gemaakt. De verfilming van het boek is sinds woensdag te zien in de Vlaamse zalen. De première kon op geen beter tijdstip vallen: in volle asielcrisis.

Het vluchtelingenthema is actueler dan ooit. Toch denkt de schrijver dat de film kan helpen om anders naar de huidige crisis te kijken. “Zie de asielzoeker niet als een sukkelaar, maar als iemand die zich in een tussenfase bevindt. Iemand die op weg van A naar B even middenin vastzit”, zegt hij. “Asielzoekers zijn sterke initiatiefnemers. Doe het maar: heel je hebben en houden achterlaten en een gevaarlijke tocht naar een nieuw leven ondernemen. Wij Europeanen verwijzen graag naar Darwin en zijn survival of the fittest. De sterksten? Dat zijn de vluchtelingen. Zij zijn de overlevers omdat ze zich bijzonder goed kunnen aanpassen.”

De directeur en het personeel van asielcentrum Totem in Arendonk denken er anders over. Het beeld van de vluchtelingen dat geschetst wordt in Problemski Hotel, strookt volgens hen niet met de werkelijkheid.

Lees het hele verhaal vrijdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio