Eerste schooldag in asielcentrum: leerlingen krijgen les in twee shiften

Ook voor de kinderen in het nieuwe vluchtelingenkamp in Weelde is het schooljaar begonnen. De asielkinderen krijgen er les in het militair domein zelf. Foto: ema

Eerste schooldag in asielcentrum: leerlingen krijgen les in twee shiften

Print
Ravels - Ook voor de kinderen in het nieuwe asielcentrum in Ravels was het gisteren de eerste schooldag. Omdat er meer klassen dan klaslokalen zijn in de oude NAVO-legerbasis, krijgen de asielleerlingen er les in twee shiften.

Welgeteld 58 kinderen van vijf tot elf jaar, vooral uit Afghanisten, Syrië en Irak, gingen maandagmorgen voor de eerste keer naar school in hun ‘nieuwe thuisland’. Ver hoefden ze daarvoor niet te stappen, want de lessen worden ter plaatse gegeven in twee aparte klascontainers in het militair domein zelf. Het gaat om een externe afdeling van de gemeentelijke basisschool van Weelde.

“Vier leerkrachten mochten we ervoor aanwerven”, zegt burgemeester Walter Luyten (CD&V) van Ravels. “Het probleem is alleen dat we voorlopig slechts over twee lokalen beschikken. In afwachting van de komst van twee extra klascontainers krijgen de kinderen er om beurt les. Terwijl de eerste twee groepen in de klas zitten, houden de andere twee zich in de grote ontspanningshal bezig met dans, zang en spel.”

De oudere kinderen, van 12 tot 18 jaar, volgen les in Turnhout: in een OKAN-klas, een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers. De kleuters worden voorlopig opgevangen door medewerkers van het Rode Kruis zelf. In het tijdelijke vluchtelingenkamp van het Rode Kruis in Ravels verblijven vandaag 500 asielzoekers.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio