© ema

© ema

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Nieuw vak op school in Arendonk: hoe omgaan met vluchtelingen?

Alle 1300 leerlingen in de basisscholen in Arendonk krijgen de komende weken en maanden les over vluchtelingen. Het asielthema wordt in alle klassen vast geïntegreerd in het lessenrooster.

Eddy Meulemans

Arendonk heeft al sinds 2001 een groot opvangcentrum voor asielzoekers op zijn grondgebied: asielcentrum Totem. De mensen in het dorp zijn het daarom wel gewoon dat er vluchtelingen rondlopen in hun buurt. Alleen zijn er sinds het uitbreken van de vluchtelingencrisis nog meer asielzoekers bijgekomen in Arendonk en worden de mensen er nu ook thuis zowat dagelijks mee geconfronteerd via tv, radio, krant en sociale media.

“Ook kinderen horen en zien het nieuws over de vluchtelingen en stellen zich daar vragen bij”, zegt Steven Gielis (32) uit Arendonk, zelf een jonge papa en pedagoog van Zitdazo, een populaire online hulptool voor opvoedingsadvies. In oktober lanceerde Zitdazo een nieuwe themawebsite over vluchtelingen: www.allemaalkinderen.be. Daarop vinden ouders praktische tips van hoe ze met hun kinderen kunnen praten over vluchtelingen. Twee maanden na de lancering is de website al meer dan tienduizend keer geconsulteerd door mama’s en papa’s uit heel Vlaanderen.

De voornaamste tip aan de ouders? "Stel je kinderen gerust. Doe hun angsten niet af als aanstellerij. Minimaliseer ze niet, maar relativeer ze wel. En vooral: geef correcte informatie, vertel geen dingen die niet waar zijn", zegt de Arendonkse pedagoog.

Nu gaat Zitdazo nog een stapje verder en heeft de vzw ook een eigen lessenpakket samengesteld voor scholen, waarbij leerkrachten en leerlingen een praktische vorming krijgen over het actuele vluchtelingenvraagstuk.

Lees het hele verhaal woensdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners