Asielzoekers organiseren zelf solidariteitsactie voor slachtoffers IS-terreur

Print

Het stiltemoment op de markt in Arendonk werd georganiseerd door de asielzoekers zelf. Foto: ema

Arendonk - Zo’n 200 asielzoekers van asielcentrum Totem hielden gisteren samen met de inwoners van Arendonk een stille solidariteitsactie voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Ook heel wat vluchtelingen uit Syrië namen deel aan het stiltemoment.

"Met het terrorisme van IS willen wij niets te maken hebben. Het juist voor dit soort van barbaarse wandaden dat wij uit ons eigen land zijn weggevlucht”, zei een van de aanwezige vluchtelingen uit Syrië, die vandaag veilig en warm in asielcentrum Totem in Arendonk verblijft.

Het initiatief van de stille solidariteitsactie van gisteren ging uit van de asielzoekers zelf. “Om hun steun uit te drukken aan alle onschuldige slachtoffers in Parijs, Syrië, Irak, Nigeria en overal in de wereld, maar ook om zich openlijk te distantiëren van IS wilden onze bewoners eerst een actie houden in ons centrum zelf”, zei directeur Joan Ramakers van asielcentrum Totem. “Dan kun je even goed actie voeren bij mij thuis in de living, want daar zal ook niemand jullie zien of horen, heb ik hen gezegd. Daarom nam ik contact op met de burgemeester, met de vraag om samen iets te organiseren op de markt.”

Burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA) van Arendonk vond dat meteen een goed idee, waarna hij met het gemeentebestuur een oproep lanceerde aan de hele bevolking om zich aan te sluiten bij het initiatief van de Totem-bewoners. De oproep werd gisteren goed opgevolgd, want naar schatting 300 mensen verzamelden om 17u voor de ingang van het gemeentehuis. Velen brachten kaarsen, bloemen en spandoeken mee.

Lees het hele verhaal vrijdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio