Maes en Hendrickx zoeken 3.000 handtekeningen voor 'grillie'

Print

Hier, bij het (voorlopig) enige overgebleven stukje van de grillie, starten Benny Maes (links) en Gunther Hendrickx zaterdagmorgen hun handtekeningenactie. Foto: ema

Arendonk - Twee gemeenteraadsleden gaan vanaf vandaag op handtekeningenjacht in Arendonk. Drieduizend krabbels willen ze verzamelen, om zo een volksraadpleging af te dwingen over het wel of niet terugplaatsen van een honderd jaar oud kerkhek.

"Moet het hek rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk teruggeplaatst worden? Ja of nee?” Zo luidt letterlijk de vraag die Benny Maes (A+) en Gunther Hendrickx (sp.a) in een referendum willen voorleggen aan de bevolking.

Inzet van de strijd is de ‘grillie’, een smeedijzeren hek dat honderd jaar lang de Arendonkse parochiekerk omzoomde, maar bij de heraanleg van het dorpscentrum in 2006 plots werd weggehaald en tijdelijk opgeborgen in de gemeentelijk opslagplaats. Na restauratie zou het handgemaakte traliewerk op blauwe natuursteen, dat beschermd is als monument, teruggezet worden.

Dat de grillie na negen jaar nog altijd in het gemeentemagazijn ligt te roesten, heeft vooral met geld te maken. “Afhankelijk van de subsidies zal de restauratie ons minstens 400.000 euro kosten, maar mogelijk zelfs 1,2 miljoen euro, met de omgevingswerken erbij", zegt het duo Maes-Hendrickx. "Zeker in tijden van besparingen kunnen we met dat geld wel andere dringende dingen doen, zoals de vernieuwing van het wegdek in de Broekstraat."

Lees het hele verhaal zaterdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio