Lokale koeien blij met pas gerestaureerde windmolen

In de eeuwenoude windmolen in de Kronkelstraat in Retie wordt nog wekelijks graan gemalen door molenaar Frans Geysen (met pet). Foto: ema

Lokale koeien blij met pas gerestaureerde windmolen

Print
Retie - Hoewel hij al meer dan tweehonderd jaar oud is, ziet windmolen De Heerser in Retie er vandaag weer uit als nieuw. In de zopas gerestaureerde molen wordt nog wekelijks graan gemalen.

“Of er met het versgemalen graan ook brood wordt gebakken? Nee, we geven het graan aan de koeien”, zegt molenaar Frans Geysen. “Om te kunnen leveren aan een lokale bakker moeten we aan heel strenge eisen voldoen en zijn er nog heel wat extra investeringen nodig, onder meer op het vlak van hygiëne.”

De Heerser dateert uit 1794 en stond oorspronkelijk in buurgemeente Arendonk. Pas in 1934 werd hij overgebracht naar de Kronkelstraat in Retie, waar hij intussen is uitgegroeid tot een van de voornaamste toeristische bezienswaardigheden van het dorp. “De Heerser staat ook op onze toeristische postkaarten”, zegt schepen van Openbare Werken Luc Janssens (Nieuw Retie). “Precies om die reden hebben we nu 55.000 euro uitgetrokken voor de restauratie van het monument. De Heerser is een 221 jaar oude staakmolen die we absoluut willen bewaren. Van de Vlaamse dienst Erfgoed krijgen we daarvoor 29.040 euro subsidies.”

De renovatie werd uitgevoerd door een gespecialiseerde aannemer uit Nederland. Molenrestaurateur Wim Adriaens uit Weert knapte het dak en de wieken op en gaf de houten body van het monument een verse verflaag, samen met werkmannen van de gemeentelijke technische dienst. Zes weken hadden zij nodig voor alle herstel- en schilderwerken.

Vorige week werden nog nieuwe molenzeilen aangebracht op de wieken. “Onze molen kan er nu weer tien jaar tegen”, gelooft schepen Janssens.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio