Gezocht: 3000 handtekeningen voor referendum over kerkhek

De proefrestauratie van dit eerste kleine stukje van de 'grillie', aan de ingang van de kerk, kostte destijds al 27.310 euro. Foto: Eddy Meulemans

Gezocht: 3000 handtekeningen voor referendum over kerkhek

Print
Arendonk - Moet de grillie terugkomen of niet? Twee gemeenteraadsleden van sp.a en A+ willen daarover een volksraadpleging organiseren in Arendonk. De komende dagen gaan ze daarom van huis tot huis in het dorp om in totaal drieduizend handtekeningen te ronselen.

Omdat de renovatie zo veel geld kost, maar ook omdat ze betwijfelen of de bevolking het honderd jaar oude hek rond de kerk wel echt terug wil, stelden Gunther Hendrickx (sp.a) en Benny Maes (A+) vorig jaar al eens voor aan de gemeenteraad om eerst een volksraadpleging te houden. Het voorstel werd toen afgekeurd door de meerderheidspartijen N-VA en CD&V. Daarom proberen de twee het referendum nu alsnog af te dwingen via een petitie, maar daarvoor hebben ze de steun nodig van minstens twintig procent van de bevolking. “Dat betekent dat we drieduizend handtekeningen moeten verzamelen", zeggen Maes en Hendrickx, die ook al een Facebookpagina maakten van de grillie.

Burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA) ziet het nut er niet van in. “Want we kunnen niet anders dan de restauratie gewoon uitvoeren”, zegt hij. “Omdat het hek wettelijk beschermd is, maar ook omdat de kerk zelf zeer dringend gerestaureerd moet worden. En daarvoor krijgen we alleen subsidies als we tegelijk ook het hek opknappen.”

Lees het hele verhaal woensdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio