Laatste volkscafé van Weelde wijkt voor bloemenwinkel

Print

De tappers Cees (links) en Joris (rechts) hebben de handen vol om de dorstige kelen van de kermisgangers te laven. Foto: Eddy Meulemans

Ravels - In ’t Leeuwke, het laatste echte volkscafé van Weelde (Ravels), wordt vandaag de laatste pint getapt. De eeuwenoude staminee gaat definitief dicht en maakt plaats voor een bloemenwinkel.

“Hier heb ik heel veel uren van mijn jeugd gesleten. Het is een stukje nostalgie dat verdwijnt”, zegt stamgast Johan Willems (32). En gelijk heeft hij, want ’t Leeuwke is ouder dan de oudste inwoner van Weelde. Het café zou al bestaan van in de negentiende eeuw. De staminee ging vijf jaar geleden al eens dicht, toen eigenaar André Leemans op zestig­jarige leeftijd op doktersbevel moest stoppen met pinten tappen door een acute rugkwaal.

Toch ging de cafédeur minder dan een jaar later alweer open, zij het voor één verlengd weekend. “Samen met mijn vrouw Ann en een bevriend koppel hebben we ’t Leeuwke toen voor enkele dagen afgehuurd”, zegt interim-caféhouder Joris Cnaeps (33), die normaal als gemeente­arbeider in Ravels werkt. “Omdat toen ook De Brouwerij dicht was, had Weelde op dat moment geen enkel café meer. Door ’t Leeuwke tijdelijk weer open te doen wilden we de kermis redden. Want zeg nu zelf: wat is een kermis zonder café?”

Lees het hele verhaal dinsdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio