Uniek in Vlaanderen: klein dorp heeft acht kermissen

Een van de nieuwe attracties: het ‘kleinste café van Vlaanderen’. De comitéleden van Schoonbroek Leeft zijn volop bezig met de afwerking van hun nieuwe staminee. Foto: ema

Uniek in Vlaanderen: klein dorp heeft acht kermissen

Print
Retie - Terwijl elders vele kermissen doodbloeden, heeft Retie tot vandaag een rijke foortraditie. Elk jaar zijn er maar liefst acht kermissen in het dorp. En overal zitten de baltenten vol en vloeit het bier rijkelijk. Het unieke volksvermaak krijgt nu zelfs overheidssteun.

In het kerkdorp Schoonbroek vindt zondag Schoonbroekkermis plaats. Het is de eerste buurtkermis van het seizoen in Retie. Hoewel het dorpje amper een zakdoek groot is, worden er zo’n 1500 bezoekers verwacht. “Waarom onze kermis nog altijd zo populair is? Omdat wij voor ieder wat wils hebben”, geloven Wim Van Mechelen (43) en Tom Van der Veken (43) van het comité Schoonbroek Leeft. “De mensen kunnen bij ons genieten van straattheater en livemuziek, maar ze kunnen even goed lekker niets doen en gewoon op een terras of aan de toog zitten. Hun kinderen kunnen ze ondertussen zorgeloos laten spelen in onze kinnekeshoek, met kleine en grote spelletjes die begeleid worden door onze Chirojeugd.”

Later dit jaar volgen er nog vijf bloeiende buurtkermissen in Retie: Looiend-, Hodonk-, Kinschot-, Brand- en Pontfortkermis. Plus nog twee grote kermissen in het centrum, in maart en september, die telkens uitgroeien tot halve dorpsfestivals, met liveoptredens, fuiven en overvolle cafés.

Burgemeester Patrick Geuens (Nieuw Retie) is trots op zijn feestende onderdanen. “Want behalve onze kermissen floreren ook onze cafés als nooit tevoren”, zegt hij. “In andere dorpen gaan de dorpscafés een voor een dicht. Wij hebben hier in Retie nog meer dan twintig goed draaiende cafés. In een dorp van amper elfduizend inwoners is dat echt wel uitzonderlijk. Hoe dat komt? Wij zijn altijd een volk van feest en plezier geweest. We zijn een hechte gemeenschap. Iedereen kent iedereen hier.”

Lees het hele verhaal donderdag in Gazet van Antwerpen editie Kempen.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio