Windmolens vlak tegen grens oogsten felle tegenwind

Print

Zo dicht staan de Nederlandse windmolens: op amper 250 meter van de grens met Arendonk. Foto: ema

Hoogstraten / Arendonk - Arendonk wil samen met andere Belgische en Nederlandse grensgemeenten paal en perk stellen aan de ‘grenstruc’, waarbij wind-molens vlak tegen de grens worden opgetrokken: ver weg van de eigen inwoners en dicht bij de overburen.

Een typisch voorbeeld van de befaamde ‘grenstruc’ wordt vandaag toegepast aan de Laarakkerdijk in Reusel, buurdorp van Arendonk. De Nederlandse energiereus Eneco heeft er zopas vijf krachtige windturbines opgetrokken. De masten staan weliswaar netjes op Nederlands grondgebied. “Maar als er vandaag iemand last van heeft, dan zijn wij het wel", zegt Gust Van Steenbergen, woordvoerder van het buurtcomité van de Rode Del in Arendonk.

De verzuchtingen van de buurtbewoners zijn niet uit de lucht gegrepen: het dichtstbijzijnde huis in Nederland bevindt zich op 400 meter, de dichtste buren in Arendonk wonen op amper 250 meter.

De Arendonkse buurtbewoners doen de ‘grenstruc’ af als een ‘vuil trucje’. Juridisch is er nochtans niets mis mee. Volgens de huidige Europese wetgeving zijn inzage en inspraak in de milieueffectenrapportage niet grensoverschrijdend verplicht bij de bouw van windmolens. De Nederlandse Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) wil daar nu verandering in brengen. Aan de Europese Commissie vroeg hij daarom om de inspraakprocedure voortaan grensoverschrijdend te verplichten. Met zijn voorstel haalde hij deze week zowaar de voorpagina van het Algemeen Dagblad.

Burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA) van Arendonk roept de Vlaamse politici op om het voorstel van de Nederlandse Europarlementariër te steunen en zo tot een duurzame oplossing te komen voor de hele Europese Unie.

Lees het hele verhaal woensdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio