Eeuwenoude kerktoren in verval door blunder van architect

Print

De witte Franse steen in de torenromp van de Sint-Michielskerk blijkt te poreus, waardoor hij veel water opslorpt. Foto: Eddy Meulemans

Ravels - Door een blunder van de architect moet de toren van de Sint-Michielskerk in Weelde (Ravels) opnieuw gerestaureerd worden. De gebruikte Franse siersteen blijkt niet bestand tegen het barre Belgische klimaat en vriest in de winter kapot.

De Sint-Michielskerk in Weelde is een van de oudste en meest waardevolle kerken in de Kempen. Het prachtige neogotische godshuis is bijna vijfhonderd jaar oud. Het dateert uit 1525. Behalve een fantastisch monument is de kerk ook altijd een oersterk bouwwerk gebleken. Door de eeuwen heen moesten er slechts enkele herstellingen en renovaties aan gebeuren.

De meest recente restauratie dateert van 1997, toen het gemeentebestuur van Ravels onder meer de beschermde torenromp helemaal opkalefaterde. Vandaag, amper achttien jaar later, heeft de toren al een nieuwe opknapbeurt nodig. Volgens schepen van Openbare Werken Patrick Van den Borne (CD&V) treft de gemeente zeker geen schuld. “Mijn voorganger heeft destijds netjes uitgevoerd wat de architect op dat moment voorschreef”, zegt Van den Borne.

De toenmalige architect, nochtans een gerenommeerd ontwerper die in die periode alom geroemd werd om zijn expertise op het vlak van monumentenzorg, liet in zijn lastenboek opnemen dat Ravels gebruik moest maken van een zeer specifieke Franse natuursteen: de befaamde Massangis jaune. “Vandaag blijkt dat die Massangis jaune ons klimaat niet verteert”, zegt schepen Van den Borne. “Het is een zeer poreuze steen, die veel water opslorpt en zo bij vriesweer in stukken springt.”

Lees het hele verhaal woensdag in uw krant.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio